Çene Masseter BotoxBotox bilinenin aksine yalnızca kozmetik amaçlarla uygulanan bir tedavi yöntemi değildir. Hatta anormal kas kasılmalarıyla karakterize pek çok hastalığın tedavisinde botoks yaygın bir şekilde kullanılır. 

Hem kadınlarda hem erkeklerde sıklıkla yaşanan bir sorun olan Bruksizm dişlerin bilinç dışı, anormal bir kas aktivitesiyle gıcırdatılması ya da sıkılması alışkanlığı olarak tanımlanabilir. Diş sıkma ve gıcırdatma tedavisi kapsamında uygulanan masseter botox yani çene botoksu tedavisi ile anormal kas kasılmalarının engellenebilmesi mümkün olur. Genellikle masseter kasına uygulandığından masseter botox; ayrıca çene köşelerine uygulandığından çene botoksu ve genellikle diş sıkma botoksu olarak adlandırılan bir tedavi yöntemidir.

Botoks, kaslardaki kasılmaları azaltarak kasların rahatlamasını sağlayan aktif bir ajan olma özelliğine sahiptir. Dişlerin sıkılması ya da gıcırdatılması sırasında en çok kullanılan kasın içine ince bir enjektör yardımıyla birkaç noktadan botoks enjekte edilir. Uygulanan enjeksiyon sayesinde kas rahatlatılır, diş sıkma aktivitesi sonlandırılır. Bu sayede çene ve yüz bölgesine yayılan ağrıların giderilmesi mümkün olur. Tüm bu süreç içerisinde kasın çiğneme fonksiyonunun etkilenmesi söz konusu değildir.

Yüzün sağ ve sol alt köşelerinde bulunan çiğneme kası, masseter kası olarak adlandırılır. Genel estetik algılara bağlı olarak bu bölgenin erkeklerde köşeli ve kemikli, kadınlarda ise daha yumuşak hatlara sahip olması beklenir. Masseter kasının normal fonksiyonunun dışında çalışması sonucunda ortaya çıkan kütlesel/hacimsel büyüme kas hipertrofisi olarak bilinir. Diş sıkma ve gıcırdatma sırasında en aktif çalışan kas, çiğneme kası olan masseter kasıdır. Sürekli çalışan kasın kütlesi zamanla büyüyerek yüzde kare ve köşeli bir görünüm oluşmasına neden olur. Bu durum “Masseter Hipertrofisi” olarak adlandırılır.

Masseter kasının bulunduğu bölgeye botoks enjeksiyonunun yapılmasının ardından kas dokusu önceden olduğu kadar sık ve kuvvetli kasılamaz. Buna bağlı olarak zaman içinde kasın kütlesi azalır. İleri derece diş sıkma sorunu yaşayan hastaların çenelerinin sağ ve sol köşelerinde izlenebilen şişlik azalmaya başlar. Bunun sonucunda ise masseter hipertrofisinin neden olduğu kare şeklindeki yüz görünümü kaybolur, ortaya daha yuvarlak/oval bir yüz görünümü çıkar. Elmacık kemiklerinin belirginleşmesiyle birlikte çene bölgesi daha ince bir görünüm kazanır.

Masseter Botox Nedir?

Popüler bir medikal estetik prosedür olan masseter botox hem kadınların hem erkeklerin ideal bir çene yapısı görünümüne sahip olması amacıyla uygulanır. Kadınlar ve erkekler için ideal olarak kabul edilen çene yapısı aynı değildir. Kadınların genellikle daha estetik ve yumuşak görünümlü çene hatlarına sahip olması beklenirken, erkeklerin tercihi çoğunlukla kare yüz hatlarından ve daha güçlü bir görünümden yana olur. Masseter botox tedavisinin uygulanması yoluyla kadınların daha çekici ve estetik görünümlü bir çene yapısına sahip olması sağlanabilir.

Çene bölgesinin sağ ve sol taraflarında bulunan ve en güçlü çiğneme kası özelliği olarak bilinen masseter kasının dışarıdan görünecek kadar büyümesi ve belirginlik kazanması durumu masseter hipertrofisi olarak adlandırılan bir durumdur. Masseter hipertrofisi genellikle diş sıkma, diş gıcırdatma, sert besinler tüketme ve çok sık sakız çiğneme gibi nedenlerden kaynaklanır.

Ayrıca pek çok kişi yoğun stres altında olduğunda fark etmeksizin dişlerini sıkar. Buna bağlı olarak çiğneme kası büyür ve yüz görünümü bozulur. Masseter botox enjeksiyonunun yapılmasıyla birlikte kare yüz şekli küçültülür. Yüzdeki sert ve erkeksi görünüm giderilir, böylece daha orantılı bir yüz şekline kavuşulması sağlanır. 

Masseter botox enjeksiyonu çoğunlukla çenedeki gerginliği, ağrıyı kenetlenme sorunlarını, diş gıcırdatmayı ve bu durumların neden olduğu baş ağrısını gidermek, aynı zamanda çenedeki kare görünümü şekillendirmek amacıyla uygulanır. Kişinin tedavinin ardından daha dengeli bir yüz görünümüne kavuşması sağlanır. Çenedeki genişliğin kas kütlesinden kaynaklandığı durumlarda tercih edilebilecek en etkili yöntem masseter botoxtur. Masseter botox tedavisi anksiyete, migren ya da diş sorunlarına bağlı olarak yaşanan diş sıkma ve diş gıcırdatma ile bunların sonucu olarak yaşanan çene ağrısı sorunlarını gidererek kişinin yaşam kalitesinin yükseltilmesine yardımcı olur.

Masseter kasının çeşitli nedenlere bağlı olarak büyümesi fonksiyonel açıdan çok ciddi bir sağlık sorunu olmasa da, kişide görsel açıdan memnuniyetsizliğe yol açabilir. Masseter kasında yaşanan büyüme sonucu çenenin yanlara doğru genişlemesi, yüzün kareyi andıran bir şekilde almasına neden olur. Bu durum özellikle erkeksi ve sert yüz hatlarına sahip olmayı tercih etmeyen kadınların ciddi estetik kaygılar yaşamasına yol açabilir. 

Masseter botox tedavisiyle hastanın çene yapısı inceltilir, kare görünüm giderilerek daha ince ve oval bir yüz görünümü kazandırılır. Aynı zamanda yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilen, diş sıkma ve diş gıcırdatma sorununun neden olduğu ağrılar alanında uzman ve deneyimli doktorlar tarafından uygulanan masseter botox enjeksiyonu sayesinde kurtulmak mümkün olabilir.

Masseter Botox Nasıl Yapılır?

Masseter botox tedavisi, botox maddesinin masseter kasının içine enjekte edilmesi yoluyla uygulanır. Tedaviye başlanmadan önce ilk adım, hedef bölgeye lokal anestezik etkili krem sürmektir. Krem etkisini gösterip hedef bölge uyuştuğu için hasta enjeksiyon sırasında acı ya da ağrı hissetmez. Hasta özelinde belirlenen noktalara, yine hasta özelinde belirlenen dozlarla enjeksiyon yapılır. Masseter botox tedavisi ortalama 15 ila 20 dakika içinde tamamlanır. Hastanın günlük yaşamında herhangi bir kesinti yaşanmasına neden olmayan, pratik ve konforlu bir tedavidir.

Her ne kadar hastalar masseter botox tedavisinden sonra günlük yaşantılarına kaldıkları yerden devam edebilseler de, tedaviden optimum fayda sağlamak için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Bu kapsamda masseter botox tedavisini izleyen ilk 24 saat boyunca enjeksiyon bölgesi ovulmamalı ve bölgeye bası yapılmamalıdır. Yine bu süre içinde egzersizden uzak durulmalıdır. Böylece hedef bölgeye enjekte edilen Botulinum toksininin çevre dokulara yayılması engellenir. Dikkat edilmesi gereken diğer bir konu ise ilk 24 saat içinde beslenme programında sıvı gıdalara yer vermek ve sert besinler tüketmekten kaçınmaktır. Masseter botox tedavisinden optimum fayda sağlamak ve olası bir yan etki gelişmesi riskini minimize etmek için bu noktalar konusunda özenli olunmalıdır.

Tedaviyi takip eden ilk birkaç saat boyunca yüz yıkanmamalı, banyo yapılmamalı ve enjeksiyon bölgesine en az 24 saat süreyle masaj yapılmamalıdır. İlk 6 ila 8 saat boyunca bölgeye herhangi bir makyaj malzemesi temas ettirilmemelidir. Tedaviden sonraki ilk 24 saat içerisinde aspirin ve kan sulandırma özelliği olan diğer ilaçların kullanımına ara verilmelidir. Tedaviyi takip eden 1 hafta boyunca cilt bakım uygulamalarından uzak durulmalıdır.

Masseter botox tedavisi uygulanan hastalar, tedavi sonrası erken dönemde hafif bir baş ağrısı hissedebilir. Bu durumda doktorun reçete ettiği basit ağrı kesicilerin kullanılması fayda sağlayabilir. Enjeksiyon bölgesinde hassasiyet, hafif ödem, kızarıklık ve nadiren morarma görülebilir. Bu tür yan etkiler kısa bir süre içerisinde kendiliğinden düzelecektir.

Masseter botox tedavisinin etkisinin tam olarak ortaya çıkması genellikle enjeksiyonun 14. gününe denk gelir. Diş sıkma sorunu ortadan kalksa da, masseter kasının küçülmesi ve yüz ovalinin belirginlik kazanması için çoğu hastada 6 ila 8 haftaya ihtiyaç duyulur. Masseter botoks yani çene botoksu tedavisinden optimum fayda sağlanması için alanında uzman ve deneyimli doktorlardan hizmet alınması çok önemlidir.

Tedavilerimiz
Randevu Formu
Whatsapp Hızlı Destek

Masseter Botox Kimler İçin Uygundur?

Masseter Botox Kimler İçin Uygundur?

Çenesinin şekliyle ilgili çeşitli memnuniyetsizlikleri olan ve botox enjeksiyonuna engel herhangi bir sağlık sorunu bulunmayan kişiler masseter botox tedavisi için aday olarak kabul edilirler. Masseter botox son yıllarda büyük ilgiyle karşılaşan popüler bir medikal estetik prosedürdür. Ayrıca son derece geniş bir kullanım alanı vardır.

Masseter botox genellikle bruksizm tedavisi amacıyla uygulanan bir prosedürdür. Buna ek olarak çenesindeki genişlik kemik yapısına değil de kas kütlesine bağlı bulunan, çene çizgisi belirsiz olan, kilo vermesine karşın yüzündeki fazla kare ya da yuvarlak görünümden memnun olmayan kişilere de masseter botox tedavisi uygulanması söz konusu olabilir.

Masseter botox tedavisinin; kan sulandırıcı ilaç kullanan, kan pıhtılaşma bozukluğu yaşayan, Botulinum toksinine karşı aşırı duyarlılığı olan, hamilelik ya da emzirme döneminde bulunan veya botox enjeksiyonuna engel bir sağlık sorunu olan kişilere uygulanması söz konusu değildir. Bununla birlikte uygulama amacı her ne olursa olsun masseter botox yapılıp yapılmayacağına ilişkin karar, yapılan değerlendirmelerin ardından her hasta özelinde verilmelidir.

Masseter Botox Etkisi Ne Zaman Geçer?

Masseter botox tedavisinin etkisi genellikle enjeksiyondan sonraki bir hafta içinde görülmeye başlar. İstenilen sonuçlara ulaşılabilmesi için ise genellikle 6 haftaya ihtiyaç vardır. Diğer botox tedavilerinde olduğu gibi masseter botox enjeksiyonunun kalıcılığı da yaklaşık 4 ila 6 ay kadar sürer. Masseter botox enjeksiyonunun hastanın ihtiyaçlarına, yapısal özelliklerine ve tedavi edilmek istenen sorunun derecesine göre bir ya da birden fazla seansta tamamlanması söz konusu olabilir. İhtiyaç olması ve doktorun uygun görmesi halinde 3 ila 4 haftalık periyotlarla 3 kez uygulama yapılarak daha etkili ve kalıcı sonuçlar elde edilmesi gündeme gelebilir. 

Diş sıkma ve diş gıcırdatma gibi sağlık sorunları nedeniyle yaşam kalitesi olumsuz yönde etkilenen ya da keskin ve geniş çene hattı ile yuvarlak biçimli yüz yapısını değiştirerek daha genç ve güzel bir görünüme kavuşmak isteyen kişilere masseter botox enjeksiyonu uygulanması etkili bir çözüm olarak kabul edilir.

Masseter Botox Ne İçin Kullanılır?

Çenede bulunan ve çiğneme kası olarak da bilinen masseter kasının en önemli özelliklerinden biri, çiğneme eylemi sırasında ortaya çıkan basıncı dengeleyebilmesidir. Çiğneme eylemi normale göre daha fazla ve daha yüksek basınca neden olur. Bu nedenle diş sıkma ya da gıcırdatma sorunları yaşayan kişilerde masseter kasının normalden daha yoğun bir şekilde çalışması olağandır. Bu yoğunluğa bağlı olarak zaman içinde masseter kası gelişir. Masseter kasındaki gelişme dolayısıyla çenenin iki yanındaki yüz estetiği değişmeye ve yüz daha köşeli bir görünüm almaya başlar. 

Masseter botox enjeksiyonunun yapıldığı bölgede yer alan sinirlerin bloke edilmesi sayesinde kasların hareketi azalır ve önlenir. Daha açık bir şekilde ifade etmek gerekirse masseter kasında görülen normalden fazla kasılmalar, botox enjeksiyonu ile paramize edilir. Masseter kası büyüyünce yüzde köşeli ve sert hatlar oluşması, özellikle kadınlar açısından önemli bir estetik sorun haline gelebilir. Masseter botox yani çene botoksu tedavisi sayesinde söz konusu keskin hatlar yumuşar, daha küçük bir çene yapısına kavuşmak mümkün olur.

Tüm bunlara ek olarak masseter botox yalnızca gözle görülebilir değişikliklere neden olmakla kalmaz, çok önemli tıbbi faydalar da sağlar. Çene ağrıları, diş gıcırdatma ve diş sıkma gibi sorunların neden olduğu temporomandibular eklem sendromunun belirtilerini iyileştirmek için masseter botox enjeksiyonundan faydalanılarak etkili sonuçlar alınabilir.

Çene (Masseter) Botox Hakkında Hasta Yorumları

Çalışma Saatlerimiz

 

GünlerSaatler
Pazartesi10:00–18:00
Salı10:00–18:00
Çarşamba10:00–18:00
Perşembe10:00–18:00
Cuma10:00–18:00
Cumartesi10:00–18:00
PazarKapalı

nazan nur arık author box
Dt. Nazan Nur Arık

Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden (İngilizce) mezun oldum. Çalışmalarımı Estetik, Kozmetik ve Fonksiyonel Diş Hekimliği alanında sürdürmekteyim. 50’den fazla eğitim ve kongre/seminere katılım sağladım. 2017 yılında TAOMS (Oral Maksillofasiyal Cerrahi) Kongresi’nde sunum yaptım.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment