kanal tedavisi before after 1

Genel olarak kanal tedavisi, ciddi derecede çürüyen veya iltihaplanmış olan dişleri kurtarmak ve onarmak için yapılan bir tedavi yöntemidir. Dişlerde oluşan derin çürükler veya travma ve kırıklar nedeniyle kök kanallarındaki canlı doku veya pulpa (sinirler) enfekte olmuşsa, kendini yenileyemeyecek derecede hasar görmüşse ve mevcut haliyle varlığını sürdüremeyecekse kanal tedavisi uygulanması gerekir.

Dişte oluşan çürük fark edildiği ilk andan itibaren gerekli önlemleri almak yararınıza olacaktır. Çünkü oluşan çürüğü dişten arındırmakta gecikilirse, çürük derinlere inmeye başlar ve dişte bulunan sinirlerin iltihaplanmasına neden olur. Diş sinirlerinin iltihaplanması da şiddetli diş ağrılarına yol açar. Bu durumda ana dişi kaybetmemek adına kanal tedavisi yöntemi kaçınılmaz olacaktır. Kanal tedavisi uygulamasındaki temel amaç, dişteki sert dokunun ‘kök kanal’ adı verilen doğal boşlukta bulunan yumuşak doku içerisindeki diş sinirinin çıkartılıp burada dişin içinin temizlenmesi ve boşluğun doldurulmasıdır.

Kanal Tedavisini Nasıl Yapıyoruz?

Aslında kanal tedavisi yöntemi ile dişten çıkarılan diş siniri hayati bir önem taşımaz. Bunun yanında dişin şiddetli bir ağrıya neden olmasını da önler. Bu sinir dişlerin soğuk veya sıcak algısında oluşan bir sinirdir. Eğer iltihaplı olan diş tedavi ettirilmezse, dişin enfekte olması sonucu çevresinde apseler oluşabilir. Ağızda yer alan dişlerin içerisinde bulunan pulpa veya sinir; dişte oluşan çürük, kırılma ya da çatlak,  enfekte olabilir.

Kanal tedavisi, hastanın dişindeki ciddiyetin durumu gözetilerek birkaç seansı kapsayacak şekilde uygulanabilir. Yapılacak ilk uygulama, dişte bulunan kök kanallarının şeklini daha iyi görebilmek için diş röntgeni çekmek olacaktır. Bu sayede kökler içerisinde bir enfeksiyon olup olmadığına bakılır. Uygulanacak olan işlemler sırasında ağrı hissetmemeniz için lokal anestezi uygulanmaktadır. Bazı nadir durumlarda ise eğer diş tamamen ölmüşse anesteziye gerek duyulmayabilir.

Tedavi uygulanacak olan bölgenin tamamen kuru kalması açısından dişin etrafına Rubber Dam dediğimiz izolasyon örtüsü yerleştirilir. Bunun amacı tedavi sırasında tükürüklerde bulunan bakterilerin kanal içerisine girme ihtimalinin önüne geçmektir. Bu sayede süreç daha hijyenik ve rahat ilerleyecektir. Daha sonra kök kanala ulaşabilmek için bir erişim deliği açılacaktır. Açılan bu delik sayesinde içeride yer alan çürümüş sinir dokusu ve bakteriler çıkarılır. Temizleme işlemi sırasında kök kanal eğeleri kullanılmaktadır. Kök kanalları dezenfekte edilip şekillendirildikten sonra kök kanal özel dolgu malzemeleri ile kök kanalları doldurulur. Daha sonra dişin üst yapı restorasyonu ile ilgili tedavi protokolüne geçilir.

Kanal tedavisi işlemlerinde, destekleyici olarak bazen antibiyotik tedavisine başvurmaktayız fakat antibiyotik, kanal tedavisi ya da iltihaplı, ağrıyan dişin sorunlarını ortadan kaldıracak bir çözüm değildir maalesef. Kanal tedavisi gerektiren bir dişte antibiyotik kullanılıyorsa, kronik bir iltihaba geçmiştir ve iltihap tamamen yok olmamıştır. Dolayısıyla var olan iltihabı ve enfeksiyonel durumu çözebilmemiz için dişe mekanik müdahale ile oradaki bakterili yükün kanal tedavisi ile temizlenmesi ve tedavi edilmesi gereklidir. Mevcut durumlarda ülkemizde antibiyotik kullanımı çok yaygın olup antibiyotiksiz çözülebilecek işlemlerde antibiyotik kullanımını uygun bulmuyoruz.

Hangi Durumlarda Kanal Tedavisi Yapıyoruz?

Genel olarak kanal tedavisi enfeksiyon ve çürüklerin yok edilmesi, diş kanallarının şekillendirilmesi, kanal içlerinin doldurulması ve mevcut dişin tekrar işlevini yerine getirmesi amacı ile uygulanan bir tedavi yöntemidir. Tedaviyi gerektiren durumların başında ise derin çürükler yer alır. Dişlerin iyileşemeyecek kadar zarar gördüğü hallerde sinirlerin çıkarılarak dişlerin korunması sağlanır. Bu nedenle kanal tedavisinin en olumlu yanı, dişi kurtarmak ve dişin olağan destek kemik yapısını kaybetmemektir.

Derin çürüyen dişlerde, çürük sinire ilerlediği zaman dişin siniri canlı olduğunda canlı dişlerde kanal tedavisini uygularız. Ama bu durumun ilerlemesi söz konusu olabiliyor. İlerleyerek köklerde iltihap ortaya çıktığı zaman devital dişlerde kanal tedavisi uygulaması yapabiliyoruz.

İltihap olan dişlerde kanal tedavisi süreci bir tık daha uzun sürebilmektedir. Daha önce kanal tedavisi görmüş ama var olan problemler geçmemiş ya da kök ucunda iltihabı iyileşmemiş dişlerde yeniden kanal tedavisi işlemine başvurabiliyoruz. Bunun dışında bir diş çürüdüyse ve önlemi alınmadıysa ve diş kanala gittiyse ve yine önlem alınmadıysa bu durumda dişlerde iltihap ve enfeksiyon görülebiliyor. Kanal tedavisi yapılmadığı zaman maalesef diş kaybına varan sürece ilerlemek kaçınılmazdır.

 
 
Diş Beyazlatma Nedir
Tedavilerimiz
Randevu Formu
Whatsapp Hızlı Destek

Kanal Tedavisi Uygulamamız Ne Kadar Sürüyor?

Uygulanacak kanal tedavisi; hastamızın dişinde bulunan kök sayısı, kök kanallarında meydana gelen enfeksiyon ve sinirlerin temizlenmesi gibi işlemlere göre değişiklik gösterebilir. Kanal tedavisi dişte görülen enfeksiyonun durumuna göre bir haftaya kadar uzayabilir.

Genel olarak kanal tedavisi ortalama 30 ila 90 dakika arasında sürebilir. Ancak bazı durumlarda örneğin eğer enfeksiyon mevcutsa, dişi temizlemek için içeri ilaç koyulacağı için dişi kapatmadan önce bir hafta beklenmesi gerekebilir. Diğer durumlarda ise diş temizlendiği gün tedavi tamamlanabilir. Ancak uygulanan kanal tedavisi aynı gün içinde tamamlanmazsa, kanalın tekrar enfekte ve iltihap olmaması, temiz kalması için açılan deliğe geçici olarak bir dolgu yerleştirilir. Diş kapatılacağı zaman ise deliğin içine sızmayı engelleyecek bir macun yerleştirilir. Daha sonra tedavi başında açılan dış erişim deliği bir dolgu ile kapatılır.

Kanal tedavisi uygulaması tamamen bitince ve kalıcı dolgu, o bölgeye dolduruluncaya kadar o diş ile çiğnemekten mümkün oluğunca kaçınmak gerekir. Tedavi gören dişin tam anlamıyla tamir ve restore edilmesi, daha fazla uygulama ve tedavi yöntemi yapılmasını gerektirebilir. Kanal tedavisine ihtiyaç duyulan diş, genellikle büyük bir dolgu veya ciddi ölçüde çürüme ya da başka bir hasar görmüş olan bir diş olduğu için o dişi korumak ve kırılmasını önlemek üzere porselen dolgu dediğimiz inlay, onlay, overlay, endekron gibi seramik dolgular kullanıyoruz.

Kanal Tedavisi Sonrası Nelere Dikkat Etmenizi Öneriyoruz?

Uygulanan kanal tedavisi esnasında iltihaplanan doku ile birlikte diş sinirleri de alındığından dişin dış etkenler tarafından uyarılması söz konusu değildir. Fakat tedaviden önce enfeksiyon ve ağrının görüldüğü bölgede, işlem sonrası hafif ağrılar görülebilir. Bu durumda kullanılacak ağrı kesiciler ile hassasiyet giderilebilir.

Tedavinin ardından yavaş yavaş dişlerde iyileşme görülürken hastalarımızın dikkat etmesi gereken bazı durumlar vardır. Bunlar:

  • Eğer uygulanan tedavi ilk seansta bitmezse, işlem gören diş kullanılmaktan kaçınılmalıdır.
  • Tedavi tamamen bitse de en az üç saat boyunca herhangi bir şey yiyip içilmemeye özen gösterilmelidir.
  • Tedavi uygulanan diş üzerine baskı uygulayacak kabuklu ve sert gıdalar tamamen iyileşene kadar tüketilmemelidir.
  • Uygulanan kanal tedavisi ile başarı oranı son derece yüksektir. Tedavi gören dişin yıllar boyu kullanılması için özenli ve düzenli bir şekilde bakımına dikkat edilmeli ve doktor kontrolleri aksatılmamalıdır.

Kanal tedavisi rutinde yaptığımız dolgu, diş taşı temizliği gibi işlemlere nazaran daha gelişimsel invaziv ve bir tık daha zor gördüğümüz işlemlerdir. Dolayısıyla dişlerimizin bu kadar invaziv bir işleme gitmemesi bakımından ağız hijyenimize dikkat edip sürekli kontroller ile dişleri kanal tedavisi aşamasına geçmeden dolgu gibi müdahalelerle kurtarırız. Böylece dişlerinizin hem canlılığını hem de  sağlığını daha iyi bir şekilde koruyabiliriz.

Kanal Tedavisi İstanbul

Kanal Tedavisi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Kanal Tedavi Kaç dk Sürer?

En sık uygulanan diş hekimliği prosedürlerinden biri olan kanal tedavisinin amacı, hastanın konforunu azaltan ağrıların ortadan kaldırılmasıdır. Tedavinin ilk adımı dişi ve çevre dokuları etkili bir şekilde uyuşturmaktır. Seans ortalama 45 dakika içinde tamamlanır. Dişte enfeksiyon olması gibi bazı durumlarda diş hekimi dişin temizlenmesi için içerisine ilaç koyacağından diş kapatılmadan önce bir hafta beklenmesi gerekebilir. Diğer durumlarda ise diş temizlendiği gün kapatılabilir. Bununla birlikte hastaların kanal tedavisine ihtiyaçları olmasına karşın tedavi sürecini ertelemeleri diş kökündeki dokularda enfeksiyon oluşmasına yol açabilir. Bu durumda kemik ve diş kaybı gibi istenmeyen durumlar yaşanabilir.

Bir Kanal Tedavisi Kaç Para?

Kanal tedavisi anestezi altında gerçekleştirildiği için uygulama sırasında hastanın ağrı ya da acı hissetmesi söz konusu değildir. Kanal tedavisi alanında uzman ve deneyimli diş hekimleri tarafından son derece konforlu bir şekilde gerçekleştirilebilen bir prosedürdür. Dişin özü olan pulpanın canlı olduğu durumlarda tek seansta tedavi tamamlanabilir. Kök ucunda enfeksiyon geliştiği ve kanal tedavisinin tekrarının yapıldığı durumlarda daha fazla seans yapılması gerekebilir. Kanal tedavisi fiyatları tedavi uygulanacak dişin kök sayısı başta olmak üzere çeşitli etkenlere göre değişiklik gösterebilir. Ayrıca diş hekiminin deneyimi, dişin mevcut durumu, uygulanacak seans sayısı gibi faktörler de kanal tedavisi fiyatını doğrudan etkileyebilir.

Kanal Tedavisi İyi Bir Şey mi?

Kanal tedavisi; çürüğü ve enfeksiyonu yok etmek, diş kanallarını şekillendirmek, kanalları doldurmak ve dişi yeniden işlevsel hale getirmek amacıyla uygulanan bir diş hekimliği prosedürüdür. Dişin mevcut durumuna bağlı olarak bir ya da daha fazla seansta kanal tedavisi tamamlanabilir. Doğru bir şekilde uygulanan kanal tedavisi hastanın konforunu artırır. Ancak ağrıyan ya da çürüyen her dişe kanal tedavisi uygulanması söz konusu değildir. Ağızdaki bakterilerin neden olabileceği hafif ağrıyla kendini belli eden veya ağrı yapmayan çürükleri ilk aşamada yalnızca dolguyla tedavi etmek mümkündür. Tedavi edilmemesi halinde bakteriler dişin özüne doğru ilerler ve iltihaplanma meydana gelebilir. Bu tür durumlarda hastaya kanal tedavisi uygulanması ihtiyacı doğabilir.

İmplant mı Kanal mı?

Hastanın dişinin kanal tedavisine uygun olmaması ya da diş uygun olsa dahi bir sonraki adımda kullanılacak protezle uyumlu olamayacağına karar verilmesi durumunda kanal tedavisi yapılması fayda sağlamaz. Bu tür durumlarda dişin çekilmesi ve implant tedavisinin uygulanması gerekiliği doğabilir. Yapılması gereken hasta özelinde detaylı bir muayenenin ardından dişin durumunu doğru bir şekilde değerlendirmek, doğru tedaviyi planlamak ve doğru tekniklerle uygulamaktır. Bu sayede uygulanan tedavi yönteminin hangisi olduğundan bağımsız olarak tedavi sonucunun başarılı olması mümkün olabilir.

Kanal Tedavisi Acıtır mı?

Kanal tedavisi sırasında ağrı sinyalinin temel kaynağı olan ve dişin içinde bulunan canlı ya da iltihabi durumdaki sinir dokusu temizlenir. Çürüğe bağlı olarak sinir dokusunun içindeki hücrelerin uyarılması dişte zonklamaya, sıcak ve soğuk hassasiyetine neden olabilir. Kanal tedavisi sırasında anestezi uygulanarak dişin tüm sinir iletimi kesilir. Anestezik madde enjeksiyonu sayesinde dişe hissiyat veren sinir dokusu belirli bir süre için etkisiz hale getirilir. Etkin ve yeteri dozda anestezi yapılması sonucu kanal tedavisi sırasında hastanın acı ya da ağrı hissetmesi söz konusu değildir. Kanal tedavisindeki sonra erken dönemde dişte basınç ağrısı ya da yemek yerken diş hassasiyeti oluşabilir. Dişte spontan gelişen ağrı ataklarının ya da hassasiyetlerinin devam etmesi tedavinin başarısız olduğu anlamına gelmez. Uygulanan tedavi sonucu kök ucunda ödem ya da kemikte enflamatuar yanıt oluşması nedeniyle belirli bir iyileşme süresine ihtiyaç duyulabilir.

Kanal Tedavisi Hakkında Hasta Yorumları

Melih Can Yuksel
2023-10-27
Bilgisi ve deneyimiyle gerçekten işini layığıyla yapan bir takım Nazan hocaya ve İpek hanıma çok teşekkür ederim.
sema akbaba
2023-10-21
Benim gibi diş tedavisi korkunuz varsa kesinlikle Nazan Hanım ile bu korkunun yerini güven ve rahatlık alıyor. Nazan Hanım yenilikçi yaklaşımıyla hastasına en uygun tedavi yöntemini belirliyor ve tedavinin tüm aşamalarını tek tek açıklıyor. Titiz ve mükemmellliyetçi yaklaşımıyla başarılı ve konforlu bir tedavi süreci sağlıyor. İlave olarak yardımcısı İpek Hanım da takip ve randevu konusunda ihtiyacınız olan her an size destek veriyor. 40 yaşıma kadar diş tedavilerinden kaçan ben şimdi kendimi çok rahat hissederek muayeneye gidiyorum, teşekkür ederim.
Zey nep
2023-10-07
Nazan Hoca'yla yolum kesiştiği için çok mutluyum. Kendisine yüksek sese bağlı olarak sağ kulağımda hissettiğim kalp atışına benzer titreme/zonklama sesi nedeniyle başvurdum. Ayrıca çocukluktan beri yemek yerken çenem kütler. Ayrıntılı muayene sonrası sorunun çene eklemlerimden kaynaklandığını tespit ederek beni uygun tedaviye yönlendirdi. Öncesinde sorunlu 20'lik dişimi çekti, tüm çürüklerime dolgu işlemi uyguladı ve diş taşı temizliği yaptı. Yaklaşık 1 hafta önce de eklem tedavisi olarak splint kullanmaya başladım. Sürecim tahmin ettiğimden çok daha kolay ve rahat ilerliyor. Kendisi en başından beri her sorumu ayrıntılı olarak cevaplıyor ve en ufak şikayetinde bile bana hızlıca dönüş sağlıyor. Asistanı İpek Hanım da oldukça ilgili ve güler yüzlü. Her randevumdan oldukça memnun ayrılmamı sağlayan şahane bir ekip.
koralp selçuk
2023-08-25
Çene eklem rahatsızlığım için Nazan hanıma başvurdum. Günlük yaşamımda eepy şikayetçiydim, yemek dahi yiyemiyordum. Kendisine internetten ulaştım.Valla çok rahatım artık, çene fonksiyonlarınıza tekrar kavuşmak için kesinlikle iyi bir doktor arıyorsanız Nazan Hanıma başvurabilirsiniz.
Burak Gül
2023-08-25
Nazan Hanım’a Diş Beyazlatma tedavisi için gittim. Endişelerim vardı çünkü ilk defa bu tedaviyi yaptıracaktım. Güler yüzü, hastası ile birebir ilgilenmesi ve aldığım sonuçlardan çok memnun kaldım. Teşekkür ederim Nazan Hanım.
unsal temur
2023-08-20
İşinde profesyonel bir hekim arıyorsanız doğru adres. Ailece dişlerimiz Nazan Hanim'a emanet.
Fatma Dinç
2023-08-18
Merhaba nazan hocam buraya ne yazsam abartı sız az gelir sizler ne kadar teşekkür etsem azdır başta siz olmak üzere tabi ki ekibin hele ipek hanım o il izin alakanız yakın dan ilgili dav ran manız en ayrıntı sına kadar titiz lik le yapma nız ellerine emeğine yüreğine sağlık seni yetiştiren aile ni ellerinden öperim çok çok memnun kaldım gören ler de çok begendi ler hele oğlum bile bu kadar arını bekle miyor dum de di kısa cası hocam sen beni sevindirdin Allahım da seni sevin dir sin ben sizleri hiç tanı madan başladım altı ayın içinde çok mütlu bir dişlerim le ayrıl dım kaç tane dişci ye gitimi bunu acık yürüyerek le söylüyorum tek kelime le harika sınız çok teşekkür ederim ellerine emegi nize sağlık harika bir ekip siniz 🌹🤗♥️🧿🧿🧿🤗🤗🙏🙏🙏🙏
nil nil
2023-08-08
Nazan Hanım işinde cok profesyonel, çözüm odaklı ve titiz bir diş hekimi. İşindeki becerisine ve titizliğine hayran kalmamak mümkün değil. Verdigi hizmet kalitesinden cok memnun kaldım. Kendisine çok teşekkür ederim🙏

Çalışma Saatlerimiz

 

GünlerSaatler
Pazartesi10:00–18:00
Salı10:00–18:00
Çarşamba10:00–18:00
Perşembe10:00–18:00
Cuma10:00–18:00
Cumartesi10:00–18:00
PazarKapalı

Dt. Nazan Nur Arık

Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden (İngilizce) mezun oldum. Çalışmalarımı Estetik, Kozmetik ve Fonksiyonel Diş Hekimliği alanında sürdürmekteyim. 50’den fazla eğitim ve kongre/seminere katılım sağladım. 2017 yılında TAOMS (Oral Maksillofasiyal Cerrahi) Kongresi’nde sunum yaptım.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment