Çene eklemi tedavisi sürecinde sıklıkla kullanılan splint tedavisinin ne kadar süreceği, tedavi edilmek istenen çene eklem hastalığının durumuna ve gidişatına göre değişiklik gösterebilir. Splint tedavisi uygulanmadan önce röntgen çekilir ve hastanın mevcut durumu ile ihtiyaçları değerlendirilir. Diş hekimi tedavi sürecini kişi özelinde planlar. Bu kapsamda eplinin gün içerisinde belirli periyotlarla ya da tüm gün kullanılması söz konusu olabilir.
Splint kullanılıyorsa ve dişler nispeten sağlıklıysa, dişlerde herhangi bir çatlak ve kırık yoksa genellikle 2 ila 3 hafta süreyle splint takılır. Bruksizm ya da benzeri bir duruma bağlı olarak dişler zarar görüyorsa, ortalama 6 ila 8 hafta splintleme önerilebilir.
Eklem Splinti Nedir?
Çene eklemi rahatsızlıklarının en önemli nedenlerinden biri olan diş sıkma ve gıcırdatma alışkanlığının altında genellikle stres yatar. Uyku sırasında diş sıkmak ya da gıcırdatmak sonucunda çene ekleminin yapısı değişebilir. Çiğneme kaslarının yorulması ve bölgedeki dokuların zarar görmesi gibi istenmeyen durumlar yaşanabilir.
Eklem problemleri şakaklarda, yanaklarda, başın yan tarafında, kulakların içinde, boyun ve sırta kadar uzanan bölgelerde ağrıya neden olabilir. Bunun yanı sıra çene kilitlenebilir, ağız açmada kısıtlılık yaşanabilir ve çiğneme sırasında çene ekleminden ses gelebilir.
Kişinin yaşam kalitesini azaltan bu tür sorunları tedavi etmek için, eklem rahatsızlığının her hasta özelinde farklılaşabilen seyrine göre özel splintler kullanılır. Düzenli olarak yapılan kontroller sayesinde tedavinin seyri değerlendirilerek gerekli planlamalar gerçekleştirilir. Splint ve gece plağı pek çok kişi tarafından karıştırılmasına karşın, her ikisinin birbirinden ayrı olduğu unutulmamalıdır.
Splint, çene eklemi rahatsızlıklarının tedavisine yönelik olarak kişi özelinde tasarlanan ve üretilen bir plak olarak tanımlanabilir. Eklem splinti olarak da bilinen ağız içi aparey, eklem rahatsızlıklarının tedavisi kapsamında kasları rahatlatmak, eklem diskine binen baskıyı azaltmak ve temporomandibular eklem dokularının kendini yenilemesini sağlamak amacıyla kullanılır.
Şeffaf bir aparey olan eklem splinti, kolayca takılıp çıkarılabilir ve dişler arasında durabilir. Hem alt hem üst çeneye uygulanması mümkündür. Splint kullanımıyla eklem rahatsızlıklarının en önemli nedenleri arasında yer alan diş sıkma ve gıcırdatma alışkanlıklarını kontrol altına almak mümkündür. Bununla birlikte, eklem splintinin ilk kullanılmaya başladığı dönemde konuşma zorlaşabilir ve kişide tükürük akışı artabilir. Zaman içinde apareye alışılmasıyla birlikte bu tür şikayetler ortadan kalkar.
Eklem Splinti Ne İşe Yarar?
İdeal çene kapanışı; diş çapraşıklıkları, erken yaşta yaşanan diş kayıplarıyla bunların neden olduğu dişlerdeki düzensiz kaymalar, alt ve üst çene arasındaki uyumsuzluklar gibi faktörlerden etkilenebilir. Bu tür durumlar nedeniyle çene kapanışında kayma yaşanabilir ve bu alışkanlığa dönüşebilir.
Eklem splinti dişlerin birbiriyle olan sıkı temasını ortadan kaldırdığı için alt çenenin rahat ve serbest bir şekilde hareket etmesini sağlar. Alt çene ve ona bağlı kaslar işlevini doğru bir şekilde yerine getirince; çene eklemi doğru yerine alınabilir, kaslara ve ekleme dair ağrılar ve rahatsızlıklar ortadan kaldırılabilir, alışılmış olan kapanışla eklem doğru pozisyona yerleşince söz konusu olan diş kapanışı arasındaki fark ortaya çıkarılabilir.
Eklem splintlerinin kullanılmasıyla eklem rahatsızlıklarına neden olan çene ve diş bozuklukları maskelenebilir. Çeneden ya da dişlerden kaynaklanan bozukluklar geçici olarak düzeltilebilir. Bu durum aynı zamanda, çene eklemindeki rahatsızlıkların tedavisine yönelik atılan ilk adımdır.
Gerekli durumlarda eklem splinti 24 saat kullanılır. Bu sayede, eklem problemleri azaltılabilir. Çene eklemindeki problemler azaltılıp eklemin gerçek fonksiyonuna kavuşması sağlandığı takdirde, mevcut sorunun altında yatan neden daha kolay tespit edilir. Daha sonra çenedeki ve dişlerdeki sorunun tamamen düzelmesini sağlayacak tedavi planlanır ve uygulanır.
Splint Tedavisi Nasıl Uygulanır?
Eklem splinti tedavisi kapsamında ilk olarak hastanın ölçüleri alınır. Splint, alınan ölçülere göre takılır ve ölçülerde herhangi bir değişiklik olması durumunda yeniden hazırlanır. Eklem splinti tedavisinin süresi tedavi edilmek istenen eklem hastalığının derecesine, özelliğine ve gidişatına göre hasta özelinde değişebilir. Tedavi süreci diş hekimi tarafından, splintin gün içinde belirli saatlerde ya da tüm gün kullanılacağı şekilde planlanabilir. Gelişim sürecinin takip edilmesi için hasta düzenli kontrollere çağrılır. Gerekli güncellemelerin yapılmasıyla tedavi yönlendirilir.
Eklem splinti tedavisi sayesinde çene eklemindeki stresin azaltılması ve ağrının hafifletilmesi mümkündür. Çene kaslarının rahatlaması, aynı zamanda semptomların azalmasını sağlar. Eklem splintiyle hastanın çene hareketleri kontrol altına alınır. Böylece çene pozisyonunda düzelme elde edilir. Çenenin doğru pozisyonda tutulması sayesinde hastanın uyku kalitesinde de artış yaşanabilir. Pratik ve konforlu bir tedavi olarak öne çıkan splint tedavisinin hasta özelinde planlanması ve doğru bir şekilde uygulanması sayesinde etkili sonuçlara ulaşılabilir.
Eklem splintinin hangi hastalarda kullanılacağına ilişkin kararı vermek için hasta özelinde detaylı analizler ve muayeneler yapılır. Teşhis konulduktan sonra eklem splintinin uygun bir tedavi olduğu kararı verildiği takdirde planlama aşamasına geçilir. Diş sıkma, diş gıcırdatma, çene kaslarında yaşanan problemler, dişlerdeki yanlış dizilimler, çene kayması ve diskin yer değiştirmesi gibi sorunların tedavisi için eklem splinti tedavisi gündeme gelebilir.